EQF är ett europeiskt ramverk för kvalifikationer som EU-kommissionen tagit fram. Detta ramverk gör att det blir lättare att översätta och jämföra utbildning- och kompetensnivå hos personer från olika EU-länder. Det finns många fördelar med att ha ett gemensamt ramverk, bland annat blir det lättare för arbetsgivare att anställa från olika länder. Framför allt ökar det mobiliteten hos arbetstagare vilket stämmer väl överens med den europeiska unionens grundläggande princip om den fria rörligheten för arbetstagare. Här kan du läsa mer om fördelarna med ha ett gemensamt europeiskt ramverk för kvalifikationer.
Fördelar
Det finns många saker som är positiva med en gemensam europeisk referensram för utbildning och kompetensnivåer. Nedan hittar du tre av dem.
Ökad rörelsefrihet
Ett av de främsta syftena med EQF är att underlätta mobilitet. Det innebär att människor ska ha lättare för att flytta till ett annat europeiskt land för att arbeta. Detta har tidigare försvårats på grund av de olika nationella sätten att mäta kunskap och kompetens. Tack vare detta system blir det lättare för arbetstagare att jobba i ett annat EU eller EES-land. Den fria rörligheten för arbetstagare är en av EUs grundläggande principer och en del i EUF-fördraget.
Livslångt lärande
En stor fördel med EQF är att den tar hänsyn till olika sorters kunskaper och kompetenser, även informellt lärande. Med andra ord kan informellt lärande, exempelvis kunskaper som personen fått genom arbetslivserfarenhet eller på egen hand, översättas till en av de åtta nivåerna som EQF står för. Även formell utbildning som gymnasium, högskola och universitet kan självklart översättas till de olika nivåerna. Detta innebär att det ständigt går att lära sig nya saker och översätta dessa kunskaper.
Enklare att anställa
Tack vare ett gemensamt ramverk för kvalifikationer knyts olika länders system samman till ett enda. Detta gör det mycket enklare för arbetsgivare att anställa arbetskraft från andra europeiska länder. Detta ramverk gör det lätt för arbetsgivare att förstå vilken kompetensnivå och kunskap den arbetssökande besitter.